Categorieën
Bodem

Zeeuws jaar van de bodem afgesloten met VELT-studiedag

Door Rien Klippel

De eerste studiedag die Velt in Nederland organiseerde was meteen een succes. Ruim 120 deelnemers uit het hele land en uit Vlaanderen kregen op zaterdag 28 november een forse portie bodemkennis mee. Op de studiedag waren ook vier Zeeuwse bestuurders: 2 wethouders, dijkgraaf Toine Poppelaarbodems en gedeputeerde Carla Schönknecht. Zij sloot in het middaggedeelte de activiteiten rondom het Jaar van de Bodem in Zeeland af. Het gemeentehuis in Zierikzee was even Velt-domein…

Jacqueline Baar nam de zaal mee naar de wereld van de bacteriën en schimmels die in de bodem voorkomen. In een goed verzorgde bodem kan het zomaar gebeuren dat per vierkante meter 1 kilo aan bacteriën en 1 kilo aan schimmels aanwezig is. Ze legde daarbij het belang van de verschillende soorten schimmels uit. Sommige zogenaamde symbiotische schimmels groeien in de wortels van je gewas en bevorderen zo de wortelontwikkeling. Je gewas kan zo veel meer nutriënten opnemen en wordt daardoor veel robuuster.

zaal_Ook de sprekers uit de Velt-gelederen: Frank Petit Jean, Geert Gommers, Loes Rottiers en Lieven David droegen een stukje van hun (bodem)expertise over aan de deelnemers en dijkgraaf Poppelaars legde uit dat een goed bodembeheer van groot belang is voor de kwaliteit van het oppervlaktewater: er spoelen dan weinig stoffen uit- en af naar het oppervlaktewater. Poppelaars merkte overigens op dat “we in Zeeland speciaal voor de Velt-bodemdag de Westerscheldetunnel een dagje tolvrij hebben gemaakt”. Een opmerking die niet iedereen geloofde…. Caroline Zeevat, de auteur van het Velt-Onkruidboek, signeerde haar boeken en vertelde over haar ervaringen met het eten van “on”kruiden zoals vogelmuur, paardebloem, madeliefje… Voor velen was het een openbaring.

De dag bood volop gelegenheid voor kennismaking en ontmoeting: bij de Velt-stands, op de infomarkt in de grote hal van het gemeentehuis en gewoon met een tas koffie of glas thee in de pauzes. Reactie van een deelnemer: “geweldig dat we dit nu ook in Nederland organiseren! Moeten we volgend jaar weer doen!” Je vraagt je dan af: welk thema gaan we dan kiezen? 2016 wordt het VN-jaar van de peulvrucht. Gaan we het dan een dagje over erwten en bonen hebben..? Wie weet…

De studiedagontdekjouwband werd georganiseerd in samenwerking met de Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, IVN, de gemeente Schouwen-Duiveland en het Zeeuwse Platform Duurzaam Bodembeheer. De deelnemers aan de dag kregen als souvenir een zak “schouwse” compost mee naar huis.