Categorieën
Andere organisaties

Plan boom: bestel gratis bomen of struiken

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden, gemeente Tholen en gemeente Goes organiseren vanaf 21 september in Zeeland  een uitdeelactie van gratis boompjes.
De Zeeuwse uitdeelactie is onderdeel van het landelijke project Plan Boom,  waarbij de komende vier jaar 10 miljoen bomen worden geplant in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland.  De Zeeuwse doelstelling van Plan Boom is: 380.000 nieuwe bomen in de provincie, gemiddeld voor elke Zeeuw een boom.

Je kan de boompjes vanaf dinsdag 21 september 9.00 uur gratis bestellen via de ZMf website: www.zmf.nl.   Wees er snel bij, want op is op.

Je kan kiezen  uit 10 inheemse bomen en struiken die het allemaal goed doen in Zeeland. Dit zijn: Eenstijlige meidoorn, Linde, Veldesdoorn, Groene Hazelaar, Wilde Appel, Wilde Mispel, Boswilg, Gewone Vlier, Wilde liguster en  Kweepeer. Er zitten soorten bij voor een kleine en voor een grote tuin. En de bomen en heesters zijn allemaal te snoeien., dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden. Je mag maximaal 6 boompjes bestellen. De afhaaldag van de boompjes is op 11 december tussen 11.00 en 16.00 uur. Hierbij kan je kiezen uit 7 afhaallocaties verspreid over Zeeland.  De boompjes zijn nog vrij klein, tussen 20-120 centimeter groot, zodat je ze makkelijk mee kan nemen onder je arm, in je fietstas of in de achterbak.

Waarom inheems?

Inheemse planten hebben zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en insecten aan dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit . Voor meer informatie over de voordelen van de 10 soorten voor onze biodiversiteit, https://zmf.nl/dit-doen-wij/natuur-en-biodiversiteit/10-soorten-bomen-en-struiken-voor-boom-uitdeelactie/

Waarom doen we dit?

Met Plan Boom planten we bomen, en daarmee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is dus goed voor de biodiversiteit.  Ook voor het bestrijden van hittestress, het bergen van water en tegengaan verdroging zijn bomen nuttig. Enkele soorten leveren je eetbare vruchten. Met meer groen zorgen we er voor dat de bodem weer regenwater kan opnemen en geven we plant en dier een thuis. Met meer bomen laten we de tuinen in Zeeland weer bruisen van het leven. Doe mee!!

De afhaaldag

Voor enkele afhaallocaties zoeken we  vrijwilligers die willen helpen bij het gereedmaken en overhandigen van de bestellingen.