Categorie├źn
Bijeenkomst

Tuinbezoek op Tholen

Velt leden in de kruidentuin

Op zaterdag 27 juli 2018 bezochten 15 leden van Velt Zeeuwse Eilanden twee tuinen in de omgeving van Poortvliet op Tholen.

De dag startte bij landschapscamping Kruytenburg. Daar vertelde Andy van de Velde iets over het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen en de rol van kruiden daarin.
Daarna was het tijd om de tuin van Hans van Nieuwenhuijzen te bewonderen. In zijn tuin staan 450 in- en uitheemse kruiden. Planten die zowel gebruikt worden in de keuken als voor medicinale toepassingen.

Na de lunch bij Kruytenburg ging de groep naar de tuin van Ina van der Zwan. Deze tuin hoort bij boerderij Schelphoek. Het betreft een historische boerderij uit 1792, die aan rand staat van natuurgebied Scherpenisse en vlakbij de Oosterschelde. Het terrein van anderhalve hectare bestaat uit bloemenborders, een moestuin en een boomgaard.

Samen met de struiken, hagen en bomen is een vogelparadijs ontstaan. Natuurlijk zijn er verschillende zangvogels die de tuin gebruiken om voedsel te vinden of te nestelen. Maar ook grotere soorten zijn geregeld te gast, zoals torenvalken die graag gebruik maken van een nestkast op een afgezaagde iep.

Zo’n gevarieerde tuin is een echt een bijtankstation geworden voor vogels.