Categorieën
Afdeling Zeeuwse Eilanden Verslagen Voedsel bewaren

Ik verheug me op … marmelade

Marmelade makenMarmelade workshop werd een succes

Om 13.30 u beginnen we met 14 personen enthousiast aan het leren koken van Engelse marmelade met de originele biologische Sevilla-sinaasappels.
Leuke bijkomstigheid vind ik, dat er ook 3 mannen deelnemen. We gingen meteen aan de slag nl. grondig wassen van de sinaasappels, die meteen een ½ uur moesten koken. Daarna tijd om wat te leren over de oorsprong van de Sevilla-sinaasappel.
We kunnen daarna kiezen hoe we de marmelade willen maken: met palmsuiker, rietsuiker of geleisuiker (niet biologisch en is half zo zoet als met rietsuiker) en met marmello (= op plantaardige basis én biologisch).
Nu het wachten tot de sinaasappels ‘gaar’ zijn, niet al tè, want dan gaat de ‘bite’ van de schilletjes weg.
Om 16.45 u de eerste potten gevuld. Het gemorste is nu afgekoeld en heeft de goede consistentie en is geheel naar mijn smaak.
Leuk om te zien dat iedereen weer een andere kleur en toch ook smaak heeft, van de marmelade. Verheug me nu al op een boterhammetje met eigen gemaakte marmelade!! Heerlijk fris zoals je handen naar citroenschil ruiken. Experimenteren met de hoeveelheid suiker; er kan volgens mij bij rietsuiker worden volstaan met 900 gram (i.p.v. 1100).
Het was een leuke workshop of zoals een ander zei: ‘leerzame, gezellige en mooie middag’. Lekker bezig, mooi de verschillende kleuren in de resultaten.
Bedankt, Marieke: een pluim …. en ik verheug me op m’n geroosterde boterhammetje + roomboter + MARMELADE!
Geschreven door meerdere deelnemers op 13 januari 2016 in de Kookboerderij Biggenkerke.