Categorie├źn
Afdeling Zeeuwse Eilanden

De pompoenen zijn geoogst

Kisten vol pompoenenKisten vol pompoenen. Dat wil wel als je met 20 mensen over de akker loopt. Afknippen, bij elkaar leggen. Rapen en zachtjes in de kist leggen.

De werktuigdrager rijdt zonder bestuurder, door GPS gestuurd, over het zelfde rijpad als bij het zaaien: zo houdt de boer zo veel mogelijk grond luchtig. De trekker is zwaarder en heeft een wagen met een opzij uitstekende lopende band, die boven de afgeknipte pompoenen hangt en waar de mensen de vruchten op leggen. Boven op de wagen worden ze van de band gepakt en in de kisten gelegd. Welk systeem is effici├źnter? Naar mijn gevoel toch dat met de werktuigdrager. Het werkte rustiger, minder kabaal en meer variatie in beweging. De rammelende lopende band heeft meer het gevoel dat je wat wordt opgejaagd, hoewel dat feitelijk niet het geval is.

Veelal ‘stadsmensen’ verzamelden zich voor deze actie bij de Korenschoof van Kees en Connie Steendijk in Kamperland. Mensen van VELT Zeeuwse Eilanden, buren die meedoen met Boer-zoekt-buur (je betaalt 250 euro waarvan de boer zonnepanelen op zijn dak legt en je ontvangt voor 300 euro bonnen om in de boerderijwinkel inkopen te doen) en andere klanten van de winkel.

Wat een fijn gevoel om na een middag inspannend werk te doen, lekker onderuit op de bank te zitten. Heerlijk buiten geweest, gezellig gebabbeld. Pauze met koffie en pompoencake. En om vijf uur pompoensoep met brood en een lekker sapje. We boften wel erg met de zon, maar ook zonder dat hadden we een fijne middag gehad. En nog pompoenen mee naar huis om eigen recepten uit te proberen.

Zeker voor herhaling vatbaar. Was je er dit keer niet bij? En heb je zin en tijd in de week van 28 september: meld je dan bij de Korenschoof (06 2246 4294). Er liggen nog genoeg pompoenen om te oogsten. En anders zijn we volgend jaar vast weer welkom.

(tekst Nico Landsman, foto’s Ilona Kamp)